Lira Scherpenzeel Prijs
De Lira Scherpenzeel Prijs is een samenvoeging van de Lira Correspondentenprijs (door het Fonds BJP uitgereikt van 2013 t/m 2015) en de Dick Scherpenzeelprijs (voor het laatst uitgereikt in 2013). De prijs is bestemd voor de beste productie op het gebied van ‘grensverleggende buitenlandjournalistiek’. Met de prijs willen Stichting Lira, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en Vice Versa het belang onderstrepen van goede berichtgeving over het buitenland.
De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van €5.000. Daarnaast is er een aanmoedigingsprijs van €2.500 voor journalisten tot 30 jaar. De prijs geldt voor de complete berichtgeving van een journalist: print, radio, tv, fotografie, online en blogs. De inzendingen moeten Nederlandstalig zijn en gemaakt voor Nederlandse media.
Op 26 mei 2016 werd in het Koninklijk Instituut voor de Tropen de eerste Lira Scherpenzeel Prijs uitgereikt aan Sanne Terlingen. Ze won de prijs met haar multimediale stukken voor One World en Argos Radio over de dood van Kahsay Mekonen en de lange arm van het Eritrese regime. De jury (voorzitter Hans Laroes, Naima Azough en Saskia Dekkers) roemde haar moed en doorzettingsvermogen: ‘Terlingen maakt een bijzonder verhaal uit langdurig onderzoek. Het is spannende journalistiek, heeft iets weg van een thriller, maar is ook ontzettend gedegen.’ De overige genomineerden waren Roozbeh Kaboly (Nieuwsuur) en China-correspondent Marije Vlaskamp (de Volkskrant). De aanmoedigingsprijs werd gewonnen door Sarah Venema (1989) met haar stukken over de vluchtelingencrisis in oa Griekenland en Italië voor de Volkskrant. Volgens de jury maakt Venema ‘… abstracte verhalen inzichtelijk door het persoonlijke erin te benadrukken. Ze schrijft overtuigend en goed.’ Voor de aanmoedigingsprijs waren voorts Maite Vermeulen (De Correspondent) en Roeland Termote (NRC Handelsblad) genomineerd.
De organisatie van de prijs was in handen van Vice Versa, het journalistieke platform over mondiale samenwerking, met ondersteuning van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De organisatie van de prijsuitreiking is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het prijzengeld is beschikbaar gesteld door Stichting Lira. Helaas heeft Vice Versa onlangs besloten af te zien van de verdere organisatie van de prijs. In 2017 zal er daarom geen Lira Scherpenzeel Prijs worden uitgereikt.
Informatie over de uitreikingen van de Lira Correspondentenprijs: