Schrijf je in voor de nieuwbrief

Hoe Wageningen University & Research in de tang van het bedrijfsleven zit

Wageningen University & Research (WUR) is trots op haar banden met het bedrijfsleven, een manifestatie van de zogenaamde ‘gouden driehoek’, de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen.

In het eerste artikel duiken Tim Luimes, Irene van den Berg, Remy Käller, Michiel van Herpen en Mirjam van der Puijl in de banden tussen WUR en multinational Unilever, die tot in de hoogste rangen zichtbaar is: WUR-voorzitter Louise Fresco was tot 2017 niet-uitvoerend bestuurslid bij de multinational. Hoe ziet de verstrengeling van WUR en Unilever er in de praktijk verder uit? Welke gevolgen heeft deze samenwerking op het onderzoek dat aan de universiteit wordt gedaan? En welke mogelijke risico’s heeft de invloed van Unilever?

In het tweede deel artikel nemen Tim Luimes, Remy Käller en Irene van den Berg de samenwerking tussen de WUR en FrieslandCampina onder de loep. FrieslandCampina is een van de grootste private financiers van onderzoek op de Wageningen University & Research (WUR). In opdracht van Nederlands grootste melkbedrijf rekende de WUR vier toekomstscenario’s door voor ‘De Nederlandse melkveehouderij in 2030’. In alle scenario’s neemt de productie per koe toe, evenals het aantal dieren per bedrijf. Meer melk per koe betekent minder broeikasemissies per liter melk. Hoeveel invloed heeft het zuivelbedrijf of op het zuivelonderzoek in Nederland? Hoe zit het met dierenwelzijn? En zijn deze scenario’s oprecht duurzaam of vooral winstgevend voor FrieslandCampina?

Lees hier het artikel in Vrij Nederland

Lees hier het tweede artikel in Vrij Nederland

Artikel | Vrij Nederland