Schrijf je in voor de nieuwbrief

Transparantie gevoelige gemeentebesluiten

Journalist Key Tengeler deed een jaar lang onderzoek naar de processen binnen gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Hoe functioneert de gemeente? En hoe transparant is de besluitvorming?

In deel één duikt Tengeler in de participatieprojecten van de gemeente. Sinds 2019 is het voor initiatiefnemers van grote projecten (particulier of gemeentelijk) verplicht een participatietraject te starten. Participatietrajecten gaan meestal over grote ruimtelijke initiatieven met een grote impact op de woonomgeving, de veiligheid en het leefgenot van inwoners. Daarom wordt het van belang geacht omwonenden te vragen wat zij zelf denken van zo’n initiatief. Zij zijn de experts in hun eigen wijk en moeten uiteindelijk met het resultaat leven. In de praktijk leiden participatietrajecten vaak tot onrust. Inwoners voelen zich niet gehoord, de gemeenteraad voelt zich gepasseerd en de gemeente voelt zich machteloos. Hoe komt dat? En kan het ook anders?

In deel twee richt Tengeler zich op de gedeeltelijke vernieuwing van de warmte-koudeopslag-installatie in de wijk Weideveld. Het zou een tegemoetkoming aan de inwoners zijn, volgens wethouder Oskam. Is het dat ook geworden? Waarom moest de installatie vervangen worden? En hoe ging dat in zijn werk?

Lees hier het eerste artikel

Lees hier het tweede artikel

Artikelen | Kijk op Bodengraven-Reeuwijk