Schrijf je in voor de nieuwbrief

Wonderen van het taalvermogen 

Van september 2013 tot januari 2014 werkte Liesbeth Koenen, taalkundige en wetenschapsjournalist, in het NIAS – toen nog in Wassenaar gevestigd – aan haar boek over de wonderen van het taalvermogen. In NRC Handelsblad verscheen op 12 maart 2014 een artikel van Liesbeth Koenen over haar verblijf in het NIAS en de op handen zijnde verhuizing van het instituut. Het artikel is hier te lezen. 
Op 19 augustus 2020 overleed zij op 62-jarige leeftijd. Tot kort voor haar dood werkte zij aan haar boek waarin ze waargebeurde taalverhalen optekende van mensen (of zelfs dieren) die een uitzonderlijk verhaal hebben aangaande taalZoals het waargebeurde verhaal van Genie, het meisje dat tot haar 13e vastgebonden op haar kamer zat zonder dat er tegen haar werd gesproken, maar die later alsnog leerde praten – en toch niet alles kon zeggen. Maar ook over de wereldberoemde Helen Keller die als eerste doofblinde een universitaire opleiding afmaakte en taalkundige werd. Of over de aap ‘NimChimpsky’, die gebarentaal aangeleerd kreeg. 
Helaas heeft Liesbeth het boek over het taalvermogen niet af kunnen maken. Een maand voor ze overleed schreef ze: “Wel een heel stuk klaar, waarin idioot veel research en ander bloed en zweet en tranen zitten. En volgens mij heeft dat wel degelijk prima (los) leesbare teksten opgeleverd. Die voorgoed op een ouwe pc laten desintegreren leek me geen enkel doel dienen. Daarom voor wie het maar wil lezen deze pdf.” Haar broer Marc Koenen plaatste deze pdf, die Liesbeth zelf ‘Liesbeths Onaffe’ noemde, op haar site.  

Lees hier Liesbeths Onaffe

Boek