Schrijf je in voor de nieuwbrief

Nieuwe subsidiemogelijkheden voor lokale en regionale journalistiek

In het najaar van 2022 starten we bij het Fonds BJP met het uitbreiden van de subsidiemogelijkheden voor de regionale en lokale journalistiek. Hoewel de reguliere subsidieregelingen van het Fonds ook beschikbaar zijn voor lokale en regionale journalisten richten we ons met deze nieuwe subsidies specifiek op de behoeften van lokale en regionale journalisten.

  • Thema-aanvraag
    Wil je graag meer ruimte om gedurende langere tijd dieper in een voor jouw regio belangrijk dossier te duiken? Wil je bijvoorbeeld de gevolgen van de asielcrisis voor jouw plaats of de ontwikkelingen van de woningmarkt in jouw regio langdurig in kaart brengen? En weet je nog niet precies wat dat zal opleveren maar ben je er wél van overtuigd dat daar ongetwijfeld een serie bijzondere publicaties uit zal volgen? Daar kun je vanaf nu ook subsidie voor aanvragen.
  • Lokale en Regionale Samenwerkingen
    Ga je samenwerken met een ander journalistiek medium of met een andere interessante partner? Heb je een idee om samen nieuwe verbanden te leggen, expertise en netwerken uit te wisselen en om zo een diepgravende journalistieke publicatie te maken? Dan kun je subsidie aanvragen voor de uitvoering van jullie project en eventueel ook voor een coördinator die jullie daarbij helpt.
  • Regeling Vervangende Kracht
    Eventueel zijn deze mogelijkheden te combineren met de Regeling Vervangende Kracht, een regeling die lokale en regionale journalisten in loondienst de mogelijkheid biedt om een diepgravend onderzoek te doen. Via de Regeling Vervangende Kracht kun je subsidie aanvragen voor een journalist die tijdelijk je reguliere werkzaamheden overneemt.

Aanvragen

Deze nieuwe subsidiemogelijkheden kun je nu al aanvragen. Gebruik hiervoor het reguliere aanvraagformulier voor de Uitvoeringssubsidie. Zet in de titel duidelijk welke subsidie je aanvraagt.

Meer weten? Lees hier hoe het precies werkt.

Pilot: regionale en lokale traineeships (onderzoeksjournalistiek)

Ook is het Fonds BJP bezig met het opzetten van regionale en lokale traineeships. Dit najaar start een pilotprogramma waarbij lokale en regionale journalisten de kans krijgen als trainee drie tot twaalf maanden met onderzoeksjournalistiek aan de slag te gaan op een lokale of regionale redactie. Het Fonds BJP zorgt daarbij voor opleidingen en coaching.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe mogelijkheden?

Dat kan zo:

Heb je vragen of ideeën? Of ben je benieuwd of jouw project voor subsidie in aanmerking komt? Neem dan vooral even contact op met Maaike Wind, coördinator regionale en lokale subsidieregelingen bij het Fonds BJP, regio@fondsbjp.nl.