Schrijf je in voor de nieuwbrief

Aanvraagperiode journalistieke residency’s in Nederland verlengd 

Om alle geïnteresseerden, ook tijdens de zomermaanden, de kans te geven om te reageren verlengen we de aanvraagperiode van de journalistieke residency-plekken in Nederland. Dus wil jij je een paar weken tot maanden afzonderen om in rust aan je journalistieke project te werken? Doe dan alsnog een aanvraag voor een van deze vier residencyplekken:

Residency Buitenplaats Doornburgh (Maarssen)

Wil jij je zes weken als journalist-in-residence terugtrekken in een uniek voormalig klooster in het groen, op een steenworp afstand van Utrecht, waar kunst, journalistiek en wetenschap samensmelten?  “Wij nemen het niet-weten als uitgangspunt. Het is belangrijk om ruimte te houden om te laveren en met een open blik te onderzoeken.” – Joanna van Dorp, directeur van Stichting Buitenplaats Doornburgh. Koen Haegens schreef tijdens zijn verblijf als journalist-in-residence een boek over onze omgang met vrije tijd. Daar lees je meer over in dit interview. Dien uiterlijk vrijdag 18 augustus je aanvraag in.

Residency Besiendershuis (Nijmegen)

Wil jij je drie maanden terugtrekken en eventueel samen met een collegajournalisten vanuit een iconisch pand in Nijmegen werken aan je/jullie journalistieke project? Of wil jij je verdiepen in een onderwerp dat speelt in omgeving Nijmegen? Dan is deze residency iets voor jou! Lees meer over het Besiendershuis in dit interview met co-programmamaker van het Besiendershuis Jan-Wieger van den Berg.  Dien uiterlijk vrijdag 8 september je aanvraag in.

Residency Atelier aan de Middendijk (Usquert)

Wil jij je twee periodes van 5 à 6 weken terugtrekken en eventueel samen met een collega vanuit een atelier aan de Waddenzee werken aan je/jullie journalistieke project? Kom je maar niet toe aan het schrijven van de laatste hoofdstukken van je boek heb je tijd nodig om in alle rust te kunnen reflecteren op je onderzoek? Of wil je een documentaire maken over een onderwerp in Groningen? Dan is deze residency iets voor jou! Lees in dit interview met Dirk-Jan Visser, mede-initiatiefnemer van deze residency, meer over deze unieke plek in Usquert. Ook spraken wij met Elvira Werkman, zij was journalist-in-residence en schreef in Usquert de eerste pagina’s voor haar boek. Dit interview lees je hier. Dien uiterlijk vrijdag 18 augustus je aanvraag in.

NIAS (Amsterdam)

Vijf maanden in de hoofdstad vertoeven terwijl jij aan je journalistieke project werkt? Bij het NIAS krijg je naast een dagelijkse warme lunch, een werkplek tot je beschikking en neem je deel aan academische activiteiten. Plus je loopt grote kans op kruisbestuiving, want je zit er niet alleen. Bij het NIAS zijn er 60 andere fellows, van wetenschappers tot kunstenaars en schrijvers, die er allemaal aan hun eigen project werken. Lees hier het verslag van voormalig journalist-in-residency Lynn Berger, die er werkte aan haar boek ‘Zorg’ (De Correspondent). Enthousiast? Lees hier meer over deze residency. Dien uiterlijk vrijdag 1 september je aanvraag in.