Schrijf je in voor de nieuwbrief

NIAS Journalist-in-residence

Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten heeft elk jaar ruimte voor twee journalists-in-residence in het  NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences). Het verblijf aan het NIAS duurt vijf maanden (van september tot februari of van februari tot juli). Kandidaten kunnen een verzoek indienen voor een tegemoetkoming in tijdsinvestering van € 14.500,-. In het voorjaar van 2024 kun je een aanvraag indienen voor een residency die start in september 2024. Als het zo ver is doen we een oproep via onze website, nieuwsbrief en social media. Hieronder lees je meer over de aanvraagprocedure. 

Het NIAS biedt jaarlijks onderdak aan circa 60 fellows. Deze fellows, wetenschappers, kunstenaars en schrijvers uit binnen- en buitenland, kunnen hier onafhankelijk onderzoek doen en nieuwe inzichten uit andere (wetenschappelijke) disciplines opdoen. De voertaal op het NIAS is Engels.

Wat houdt een verblijf aan het NIAS in? 

  • Eigen kantoorruimte in de binnenstad van Amsterdam; 
  • Dagelijkse gezamenlijke lunch; 
  • Toegang tot de bibliotheekdienst; 
  • Wekelijkse academische activiteiten; 
  • Een grote uitbreiding van je internationale en academische netwerk

Voor aanvragers in Nederland voor wie de reistijd van station naar station 1.5 uur bedraagt (enkele reis) kan tegen gesubsidieerd tarief huisvesting worden geboden. Aanvragers met een kortere reistijd krijgen beschikking over een eigen werkkamer, maar wordt geen huisvesting aangeboden. 

Een NIAS-residency is geschikt voor journalisten die:

  • Werken aan een groot project dat zal resulteren in een Nederlandstalige journalistieke publicatie. Dat kan een boek zijn, maar ook een documentaire, podcast of andere vorm 
  • Al enigszins gevorderd zijn in de research  
  • Zich een langere periode geheel willen toeleggen op een project 
  • Denken te kunnen profiteren van de academische en internationale setting en de interdisciplinaire uitwisseling met andere fellows. 

Een aanvraag dient o.a. vergezeld te gaan van een intentieverklaring van een publicerend medium en voorbeelden van eerder journalistiek werk. Aanvragen kan via het online aanvraagformulier. Kies binnen het subsidieportaal voor het aanvraagformulier Journalistieke residenties. Leg je graag je subsidieaanvraag in concept aan ons voor voordat je die officieel indient. Dat kan. Als je dat wilt, sla je de aanvraag dan op (maar dien je die nog niet in) in het formulier en geef het bureau een seintje via projectsubsidies@fondsbjp.nl. Doe dit ten minste een week voordat je de definitieve aanvraag wilt indienen. Het bureau kijkt dan eenmalig mee naar je conceptaanvraag.

De afgelopen drie NIAS-beurzen zijn, in chronologische volgorde, toegekend aan Fleur van der Bij, Mark Lievisse Adriaanse en Niels Mathijssen. 

Journalisten die tien jaar of meer geleden al eens een NIAS-beurs hebben aangevraagd, mogen weer een Journalist-in-Residence-beurs aanvragen.