Schrijf je in voor de nieuwbrief

2018

Winnaar 2018: Bas Haan

Bas Haan heeft de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek gewonnen. Dit heeft juryvoorzitter Jutta Chorus op zaterdag 9 juni bekendgemaakt in een speciale uitzending van NOS Met het Oog op Morgen vanuit Studio Desmet te Amsterdam. Haan ontvangt de prijs van €10.000 voor zijn boek De rekening voor Rutte. De Teevendeal, het bonnetje en de politieke prijs voor leugens (Prometheus).

De jury (Jutta Chorus, Yasmina Aboutaleb en Eelco Bosch van Rosenthal) verkoos De rekening voor Rutte uit 166 ingezonden boeken. In De rekening voor Rutte doet Haan verslag van zijn journalistieke zoektocht naar het hoe en waarom van de geruchtmakende deal die officier van justitie Fred Teeven in 2000 sloot met voormalig drugshandelaar Cees Helman.

De jury over De rekening voor Rutte: ‘Het boek is meer dan de (goed) geschreven weerslag van een spannende zoektocht, meer ook dan een verslag van politieke en ambtelijke mores in en om het departement van Veiligheid en Justitie. Het is zelfs meer dan de nagel aan de doodskist van vier hooggeplaatste VVD’ers. Het is een leesbaar en leerzaam verslag van het journalistieke werk dat aan dit boek voorafging.’

De jury

Jutta Chorus (voorzitter), Yasmina Aboutaleb, Eelco Bosch van Rosenthal

Juryrapport

Juryrapport Brusseprijs 2018

De andere genomineerden

  • Johan van de Beek en Claire van Dyck, Sultan en de lokroep van de jihad (Balans)
  • Peter Brusse, Onder de mensen. M.J. Brusse (1873-1941) journalist (Balans)
  • Louis Hoeks, ‘In geouwehoer kun je niet wonen’. Het leven van Jan Schaefer (Atlas Contact)
  • Niels Posthumus, Liefdes verdriet. Verliefdheid, relaties en seks in het Zuid-Afrika van na de apartheid (Unieboek | Het Spectrum)

(Foto: Bob Bronshoff)