Schrijf je in voor de nieuwbrief

Brusseprijs

Omdat we geloven in het belang van het journalistieke boek en we de kwaliteit van journalistieke non-fictie willen borgen en bevorderen, reiken we jaarlijks de Brusseprijs uit. Deze juryprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek bestaat sinds 2006 en wordt gejureerd door steeds wisselende onafhankelijke professionals uit het vakgebied. De winnaar van de prijs ontvangt een geldbedrag van € 10.000. 

Ieder jaar in november roepen we uitgeverijen en auteurs op om hun beste journalistieke uitgaves aan te melden en in te sturen voor de Brusseprijs. In aanmerking komen journalistieke boeken, oorspronkelijk uitgegeven in het Nederlands voor de Nederlandse markt en voor het eerst verschenen in het kalenderjaar voorafgaande aan de desbetreffende editie. 

De jurering vindt plaats tussen december en juni. Via een longlist en een shortlist komen de juryleden in die periode tot de uiteindelijke winnaar van de Brusseprijs. Tijdens een publieke prijsuitreiking in samenwerking met het NOS Radio 1 programma Met het Oog op Morgen wordt de winnaar in juni bekendgemaakt. 

De prijs is vernoemd naar M.J. Brusse (1873-1941), een icoon uit de Nederlandse journalistieke geschiedenis en een pionier op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Brusse schreef jarenlang reportages en feuilletons voor onder andere de Nieuwe Rotterdamsche Courant (NRC). Veel van zijn sociaal geëngageerde en grensverleggende reportages zijn door de jaren heen in boekvorm uitgegeven.  

Download hier het juryreglement van de Brusseprijs.