Schrijf je in voor de nieuwbrief

2021

Winnaar

Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet wonnen op 5 juni de Brusseprijs 2021 met hun boek Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd. Zij namen een cheque van € 10.000,- in ontvangst. ‘Een verrassend boek voor alle juryleden. Het biedt veel ongekende inzichten in verkeer en mobiliteit, stelt overtuigend de vraag hoe belangrijk mobiliteit eigenlijk is en suggereert daarop een antwoord. Het recht van de snelste is een dwingende nadenker,’  aldus het juryrapport. Wil je de livestream van de uitreiking en het voorprogramma terugkijken? Dat kan.

Tijdens het voorprogramma dat werd gemodereerd door journalist Yasmina Aboutaleb hadden de juryleden gesprekken met de genomineerden over het thema ‘Journalistiek buiten je bubbel’. Nikki Sterkenburg sloot het voorprogramma af met een column.

Verkade, de verteller van het verhaal, schrijft voor  De Correspondent  over mobiliteit. Te Brömmelstroet is hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met vier andere kanshebbers waren zij genomineerd voor de Brusseprijs 2021.

‘Alle vijf boeken zijn voortreffelijk geschreven. Het boek dat we bekronen is zelfs zo goed geschreven dat dat eigenlijk helemaal niet zo opvalt. Alle vijf de boeken stemmen tot nadenken, maar het boek dat we bekronen stemt tot omdenken. Alle vijf de boeken zijn juwelen, maar het boek dat we bekronen kan ook een instrument zijn waarmee je aan de slag gaat. Op de overige vier boeken zal in de toekomst vaak worden teruggegrepen, maar het boek dat we bekronen grijpt vooruit.’, zo leest het juryrapport. Het complete juryrapport van de Brusseprijs 2021 is hier te lezen.

Het gesprek met Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet in NOS Met het Oog op Morgen is hier terug te luisteren. Het recht van de snelste verscheen bij De Correspondent en won het van:

  • Mijn meningen zijn feiten. De wording van Thierry Baudet
    Harm Ede Botje en Mischa Cohen
    Atlas Contact
    De jury vindt dit boek belangrijk, relevant en urgent. Het schetst als een kroniek overtuigend de wording van Thierry Baudet als persoon en als politiek figuur en legt zijn drijfveren op inzichtelijke wijze bloot. Het gesprek met Harm Ede Botje en Mischa Cohen in NOS Met het Oog op Morgen is hier terug te luisteren.
  • De ontdekking van Urk
    Matthias M.R. Declercq
    Podium / Manteau
    Journalistieke antropologie van de bovenste plank. Het is verbazingwekkend hoeveel de schrijver naar boven haalt over dit unieke dorp dat voor zeventien miljoen Nederlanders een toonbeeld van geslotenheid is. Het gesprek met Matthias M.R. Declercq in NOS Met het Oog op Morgen is hier terug te luisteren.
  • Gouden bergen. Portret van de digitale generatie
    Doortje Smithuijsen
    De Bezige Bij
    Het meest eigentijdse boek van alle inzendingen. Het onthullende en voor meerdere juryleden ook onthutsende verhaal van de bubbel van influencers. Het onvoorstelbare wordt voorstelbaar: dat je zo kunt leven, dat je de zin van het leven kunt zoeken in Instagram en het aantal volgers dat je hebt. En dat je daar ook ván kunt leven. Het gesprek met Doortje Smithuijsen in NOS Met het Oog op Morgen is hier terug te luisteren.
  • XTC. Een biografie
    Philippus Zandstra en Wietse Pottjewijd
    Querido Fosfor
    Zandstra en Pottjewijd beschrijven op prettige en toegankelijke wijze alle aspecten van de drug, werkelijk niets lijkt onbesproken te blijven. De opkomst wordt nauwkeurig vastgelegd, de wijze waarop het zich een vaste plaats in de geestverruimende samenleving verwerft, de bijna natuurlijke, onvermijdelijke, banale wijze. Het gesprek met Philuppus Zandstra en Wietse Pottjewijd in NOS Met het Oog op Morgen is hier terug te luisteren.

In De Groene Amsterdammer van 11 juni werd de shortlist besproken. De recensies lees je hier.

Foto’s: Ishara Merhai

De Brusseprijs wordt sinds 2006 door het Fonds BJP uitgereikt en is vernoemd naar journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941). Alleen oorspronkelijk Nederlandstalige journalistieke boeken komen in aanmerking voor de prijsIn 2020 won Pieter van Os met zijn boek Liever dier dan mens, een onwaarschijnlijk overlevingsverhaal.  

De oogst was dit jaar wederom groot: uitgeverijen stuurden 187 boeken in. Vanwege het toenemende aantal inzendingen in de afgelopen jaren besloot het Fonds BJP dit jaar vijf juryleden aan te stellen in plaats van drie. De jury bestaat uit voorzitter Gerri Eickhof (NOS), Maarten Dessing (Boekblad), Pieter van Os (NRC Handelsblad en winnaar Brusseprijs 2020), Martha Riemsma (hoofdredacteur Tubantia) en Yvonne Zonderop (ex-adjunct hoofdredacteur de Volkskrant).