Schrijf je in voor de nieuwbrief

2022

Het is een jubileumeditie voor de Brusseprijs. Op 18 juni 2022 werd de prijs, die is vernoemd naar journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941), voor de vijftiende keer uitreikt. Roline Redmond won de Brusseprijs 2022 voor haar boek De Doorsons. Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied. Aan de jaarlijks uitgereikte Brusseprijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden.

Bekijk hier de foto’s van de uitreiking:

Foto’s door: Roger Cremers

Deze boeken stonden op de shortlist:

 • Gronings goud. Over de macht van het gas en de rol van Rusland
  Wendelmoet Boersema
  Ambo|Anthos
 • De Machine. In de ban van Booking.com
  Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers
  Lebowski
 • Zakenprins. De jacht naar succes van Bernhard van Oranje
  Michiel Couzy en Maarten van Dun
  De Bezige Bij
 • Sanda Dia. De doop die leidde tot de dood
  Pieter Huyberechts
  Das Mag
 • De Doorsons. Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied
  Roline Redmond
  De Arbeiderspers

Bekijk hier welke boeken er op de longlist stonden.

De prijs werd in 2021 gewonnen door Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet met het boek ‘Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd’, dat verscheen bij De Correspondent.

Deze vijfkoppige jury maakte bekend wie de prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek van het jaar 2021 wint:

Lamyae Aharouay
Lamyae Aharouay is politiek redacteur voor NRC Handelsblad en presentator van de podcast over politiek NRC Haagse Zaken. Ze doet inmiddels drie jaar verslag van de politieke actualiteit. Daarvoor werkte ze onder meer als sidekick in de ochtendprogrammering van BNR Nieuwsradio. Komend jaar is zij samen met journalist Jan Tromp Nieuwspoortrapporteur; het boek dat zij samen schrijven over politieke journalistiek verschijnt in september 2022.

Rasit Elibol
Rasit Elibol is sinds 2017 redacteur van De Groene Amsterdammer, waar hij schrijft over het Nederland van nu. Hij kreeg voor zijn werk verschillende onderscheidingen, waaronder in 2021 de Haagse Persprijs (voorheen de Jan Paul Bresser Prijs) voor een reportage over ondermijning in de Weimarstraat. Ook was hij runner-up voor de European Press Prize met een essay over het opzeggen van zijn Turkse nationaliteit. Namens de Groene stelde hij De nieuwe koloniale leeslijst samen, een essaybundel over klassiekers en vergeten meesterwerken uit de Indische, Surinaamse en Antilliaanse letteren.

Tjerk Gualthérie van Weezel
Het grote voorrecht je neus en tijd te steken in alles dat je interessant vindt, dat ervaart Tjerk Gaulthérie van Weezel ook na vijftien jaar als verslaggever bij de Volkskrant nog dagelijks. Na functies als Amsterdam-verslaggever en chef van de binnenlandredactie is hij sinds november 2021 weer terug bij de redactie economie. Hij werkte daar ook al tussen 2010 en 2015 al als verslaggever woningmarkt. Het grootste verhaal uit die periode was zonder twijfel het derivatendebacle bij woningcorporatie Vestia. Daarover schreef hij in 2015 het boek ‘De Bekentenis’, het persoonlijke verhaal van een van de hoofdverdachten in deze ongekende fraudezaak. Dat boek haalde de shortlist van de Brusseprijs 2016. “Ooit hoop ik daar zeker weer op te belanden, maar nu eerst maar eens heel veel journalistieke boeken van anderen verslinden.”

Joost Oranje
Joost Oranje is sinds 2012 hoofdredacteur van Nieuwsuur en vanaf begin 2022 coördinator onderzoeksjournalistiek bij Nieuwsuur en NOS Nieuws. Eerder werkte hij als radio- en tv-verslaggever, onder meer bij Hier en Nu radio en NOVA. Tussen 1998 en 2012 werkte hij bij NRC Handelsblad, als onderzoeksjournalist, chef van de politieke redactie en plv hoofdredacteur. Hij won verschillende prijzen, waaronder de Anne Vondelingprijs, De Loep en de Prijs voor de Dagbladjournalistiek. In 1992 schreef hij, met Harmen Boerboom, het boek ‘Slagschaduw over Suriname, een onderzoek naar de Decembermoorden. “Voor een volgend journalistiek boek zijn er veel ambities. Vakmatig over journalistiek in coronatijd, een onderzoeksjournalistiek project of een nieuwswaardige (politieke) biografie.”

Thalia Verkade
Thalia Verkade won in 2021 de Brusseprijs, samen met Marco te Brömmelstroet, voor het boek ’Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd’.De research hiervoor deed ze als journalist bij de Correspondent. Eerder werkte ze bij NRC Handelsblad en nrc.next, onder andere als buitenlandcorrespondent (standplaats Moskou). Ze is afgestudeerd als Russisch letterkundige. Een nieuw journalistiek boekenplan heeft ze nog niet. Wel is ze bezig met een prentenboek.