Schrijf je in voor de nieuwbrief

2016

Winnaar 2016 Marcia Luyten
Luyten15Marcia Luyten heeft de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek gewonnen. Dit heeft juryvoorzitter Judith Koelemeijer zojuist bekendgemaakt in een speciale uitzending van NOS Met het Oog op Morgen vanuit Studio Desmet te Amsterdam. Luyten ontvangt de prijs van €10.000 voor haar boek Het geluk van Limburg (De Bezige Bij).

De jury (Judith Koelemeijer, Hans Goossen en Greta Riemersma) verkoos Het geluk van Limburg uit een recordaantal van 173 ingezonden boeken. In Het geluk van Limburg beschrijft Marcia Luyten de opkomst en ondergang van de Limburgse steenkoolindustrie, het leven in de mijnkolonie én het persoonlijke verhaal van Jack Vinders: dwarse telg uit een mijnwerkersgeslacht die zelf géén kompel werd, maar leraar en zanger.

Volgens de jury heeft Marcia Luyten op bewonderenswaardige wijze het persoonlijke levensverhaal van Vinders verbonden met het grotere maatschappelijke verhaal van de Limburgse mijnstreek: ‘Het ‘kleine’ en het ‘grote’ verhaal versterken elkaar steeds opnieuw. Een voorbeeldig journalistiek boek, waarin alle mogelijkheden van het genre ten volle worden benut … Een overtuigende winnaar.’

De jury

Judith Koelemeijer (voorzitter), Hans Goossen, Greta Riemersma

Juryrapport

Juryrapport Brusseprijs 2016

Bekijk alle foto’s (gemaakt door Nina Slagmolen) van de Uitreiking van de Brusseprijs 2016 hier (Facebook) of hier (Google Photos).

De andere genomineerden:

  • Montasser Alde’emeh en Pieter Stockmans, De Jihadkaravaan. Reis naar de wortels van de haat (Lannoo)
  • Arjen Fortuin, Geert van Oorschot, uitgever (Van Oorschot)
  • Tjerk Gualthérie van Weezel, De bekentenis. Hoe de handel in derivaten Vestia aan de afgrond bracht (Nieuw Amsterdam)
  • Chris De Stoop, Dit is mijn hof (De Bezige Bij)