Schrijf je in voor de nieuwbrief

2015

Uitreiking 2015

Winnaar 2015 Hans Goossen en Theo Sniekers

el reyHans Goossen en Theo Sniekers hebben de Brusseprijs 2015 gewonnen, de prijs voor het beste journalistieke boek van 2014. Dit heeft juryvoorzitter Ferry Mingelen zojuist bekendgemaakt op de ‘Avond van de Bijzondere Journalistiek’. Goossen en Sniekers ontvangen de prijs van € 10.000 voor hun boek El Rey – Van jager tot prooi (Media Groep Limburg).

Volgens het juryrapport onderstreept El Rey het belang van een kritische regionale pers:
‘Onderzoeksjournalisten Hans Goossen en Theo Sniekers van Dagblad De Limburger/ Limburgs Dagblad roken onraad en lieten niet meer los. El Rey is een grondig uitgezocht en kundig verteld verhaal, dat zijn directe onderwerp – Jos van Rey en de Roermondse bestuurscultuur – ontstijgt en de kwetsbaarheid van onze lokale democratie blootlegt. De toon is kritisch, maar niet bevooroordeeld en ook de verdiensten van Van Rey komen aan bod. De jury waardeert extra dat de journalisten hun onderzoek tegen de verdrukking in hebben doorgezet. Als een man als Van Rey  roept: “Het is oorlog’’,  dan moet je stevig in je schoenen staan om je kritische speurtocht voort te zetten.’

De jury

Ferry Mingelen (voorzitter), Noraly Beyer, Marcel van Engelen

Juryrapport

Juryrapport Brusseprijs 2015

Bekijk alle foto’s van de Avond van de Bijzondere Journalistiek hier (Facebook) of hier (Picasa).

De andere genomineerden:

  • Fréderike Geerdink, De jongens zijn dood. Een journalistieke reis naar de kern van de Koerdische kwestie in Turkije(Spectrum)
  • Tom Kreling & Esther Rosenberg, Giftig krediet. De onvermijdelijke ondergang van SNS Reaal (Balans)
  • Michel Krielaars, Het brilletje van Tsjechov. Reizen door Rusland (Atlas Contact)
  • Wouter Laumans & Marijn Schrijver, Mocro Maffia. Geld, ambitie, hoogmoed en verraad in de onderwereld (Lebowski)
  • Tjitske Lingsma, All Rise! De grote ambities van het Internationaal Strafhof en de weerbarstige werkelijkheid (Ipso Facto)