Verschillende organisaties waarschuwen al sinds de jaren ’80 voor het ongezonde dieet van Nederlanders waarin te veel vet, zout en suiker geconsumeerd wordt. Zonder succes: het aantal Nederlanders met overgewicht groeit al jaren. Na een eerder akkoord tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het bedrijfsleven, dat weinig opleverde, ontwikkelde het ministerie een nieuw plan om vet, zout en suiker uit bewerkt voedsel te halen, waarin ze naar eigen zeggen ‘de regie’ neemt. Twee jaar lang vergaderde het ministerie met de voedingsindustrie en gezondheidsorganisaties. Welke partijen zitten er aan tafel? Hoe spelen ze dit spel? In hun onderzoek onderzochten journalisten Olaf Geurts, Sergio Nieto Solis, Ko Musters en Mathilde de Jeu de invloed van de voedselindustrie op de strijd tegen vet, zout en suiker.
Dit is een onderzoek van het Onderzoekslab, een samenwerking tussen The Investigative Desk en de Coöperatie.
(Beeld: Rosa Snijders, FtM)