Schrijf je in voor de nieuwbrief

Jury Brusseprijs 2023 voor het beste journalistieke boek bekend

De jury van de Brusseprijs 2023 is bekend en bestaat dit jaar uit:

  • Jeroen van Bergeijk – Freelancejournalist en schrijver van undercoverreportages
  • Marcel Gelauff – Oud-hoofdredacteur van de NOS
  • Hasna El Maroudi – Freelancejournalist en mede-oprichter van Lilith Mag
  • Floor Milikowski – Freelancejournalist bij De Groene Amsterdammer en auteur
  • Roline Redmond – Antropoloog, schrijver en winnaar van de Brusseprijs 2022

Deze vijfkoppige jury maakt in juni 2023 bekend wie de prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek van het jaar 2022 wint.

Over de Brusseprijs
Voor de zestiende keer reikt het Fonds BJP de prijs, die is vernoemd naar journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941), uit. Aan de jaarlijks uitgereikte Brusseprijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden. In een live radio-uitzending van NOS Met het Oog op Morgen zal de winnaar deze zomer bekend worden gemaakt. De prijs werd in 2022 gewonnen door Roline Redmond met het boek ‘De Doorsons. Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied’, dat verscheen bij De Arbeiderspers.

Inzenden
Vanaf nu kun je als uitgever Nederlandstalige journalistieke boeken die zijn verschenen in 2022 inzenden om kans te maken op de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Alleen boeken die uiterlijk 17 januari 2023 zijn bezorgd, komen in aanmerking. Uitgeverijen worden uitgenodigd uiterlijk 10 januari 2023 (maar bij voorkeur eerder) een mail te sturen naar brusseprijs@fondsbjp.nl met een overzicht van de boeken die worden ingezonden. In dit overzicht staan tenminste: (1) titel van het boek, (2) naam van de auteur(s), (3) uitgeverij en (4)eventuele beschikbaarheid audioversie. Wij bevestigen die mail vervolgens met verdere inzendinstructies.

Ontmoet de juryleden

Jeroen van Bergeijk
Jeroen van Bergeijk is journalist en schrijver. Hij heeft zich de laatste jaren toegelegd op undercoverreportages over de onderkant van de arbeidsmarkt. Hij was ooit – onder veel meer –  tweedehandsautoverkoper, goudzoeker, uitgever, uberchauffeur, verkeersregelaar en koffergooier op Schiphol. Hij is de auteur van onder andere Mijn Mercedes is niet te koop (2006), Goudkoorts (2011) Uberleven (2018) en Binnen bij Bol (2019).

Marcel Gelauff
Marcel Gelauff was hoofdredacteur van NOS Nieuws van 2011 tot september 2022. Gelauff begon negentien jaar geleden bij de NOS. Eerst als adjunct-hoofdredacteur van het NOS Journaal; vanaf 2011 als hoofdredacteur van de hele nieuwsafdeling van de NOS (naast televisie ook radio en online). Hij kwam over van RTL Nieuws, waar hij onder meer eindredacteur was en een korte periode chef van de Haagse redactie. Hij begon zijn journalistieke carrière in 1980, als leerling-journalist bij de Leidse Courant. In 1987 maakte hij de overstap naar De Gooi- en Eemlander, waar hij onder andere chef Nieuwsdienst was. Hij was van 2014 tot zijn afscheid van de NOS ook voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren.

Hasna El Maroudi
Hasna El Maroudi is geboren en getogen in Rotterdam (maart, 1985). Al tijdens haar middelbare school schreef ze artikelen en columns voor het jongeren e-zine Spunk.nl. Daar is haar liefde voor de journalistiek begonnen. Na een opleiding modevormgeving aan de Willem de Kooning Academie besloot ze definitief de overstap te maken. Ze begon op de redactie van de BNNVARA-website Joop.nl, werkte op de redactie van Pauw en was kortstondig eindredacteur van NPO Radio 1 (BNNVARA). Ze schreef onder meer columns voor NRC Handelsblad (Rotterdambijlage) en had een eigen rubriek op de Achterpagina van die krant. Als freelancer schrijft ze voor verschillende media (NRC, Trouw, de Volkskrant, Elle Magazine, Vogue Nederland etc.). Rode draad door haar werk zijn progressieve, maatschappelijke thema’s. In 2019 richtte ze dan ook samen met Clarice Gargard het succesvolle intersectioneel feministische platform Lilith Mag op en het daaraan gelieerde agentschap Lilith Agency.

Floor Milikowski
Floor Milikowski is journalist en sociaal geograaf. Voor De Groene Amsterdammer schrijft ze als freelancer sinds 2009 diepgravende artikelen over stad en land, stedelijke en regionale ontwikkeling, woningmarkt, gentrificatie, de groeiende kloof tussen kansarm en kansrijk en onderwerpen die hieraan raken. Haar onderzoek resulteerde in de boeken ‘Van wie is de stad’ (2018), ‘Een klein land met verre uithoeken’ (2020) en ‘Wij zijn de stad’ (2021). Als deskundige publiceert ze in verschillende kranten en tijdschriften, reist ze het land door voor lezingen en is ze vaak te horen en te zien op radio en tv. Momenteel werkt ze aan een nieuw boek over de wederopbouw van de samenleving.

Roline Redmond
Roline Redmond (1949) studeerde Culturele Antropologie, Spaans, en Tekstwetenschap en Journalistiek. Ze publiceerde Zwarte mensen in kinderboeken (1981) over de representatie van zwarte mensen in een honderdtal Nederlandse jeugdboeken. Redmond won op 16-jarige leeftijd de eerste prijs met haar essay over het thema vrijheid. Ze schrijft poëzie en verhalen in het Engels en Nederlands, vertaalt gedichten van Federico Garcia Lorca in het Sranantongo en vergelijkt de Caribische Afro-cultuuruitingen met elkaar. Ze illustreert zelf haar Engelstalige, humoristische dichtbundel voor kinderen over de beperkingen van Corona. Roline Redmond won in 2022 de Brusseprijs en houdt in maart 2023 de Aletta Jacobs lezing.