Schrijf je in voor de nieuwbrief

2023

Maurice Swirc heeft de Brusseprijs 2023 gewonnen voor zijn boek De Indische Doofpot. Waarom Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië nooit zijn vervolgd. De prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek, een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, werd voor de 16e keer uitgereikt. De winnaar werd op 3 juni 2023 bekendgemaakt in een live-uitzending van het NPO Radio 1 programma NOS Met het Oog op Morgen. Maurice Swirc won naast een oorkonde ook een geldbedrag van €10.000.

Hasna El Maroudi, juryvoorzitter: ‘Dit boek voldoet in de breedte aan alle eisen die we aan het beste journalistieke boek van 2022 zouden mogen stellen. Daarbij ziet de jury dat dit boek ook zou kunnen dienen als leerstuk over hoe we omgaan met mensenrechten. Je kunt het wel drie keer lezen en iedere keer weer iets nieuws leren.’

Met recht een knap staaltje onderzoeksjournalistiek

Tijdens zijn onderzoek voor De Groene Amsterdammer stuitte Maurice Swirc op documenten met de status ‘zeer geheim’. Die vondst resulteerde in een vijf jaar durend onderzoek en een boek van ruim zeshonderd pagina’s, verschenen bij Uitgeverij De Arbeiderspers, over de Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië en de manier waarop die geheimgehouden werden.

‘In een tijd waarin het koloniale verleden van Nederland opnieuw bevraagd wordt, vormt het een belangrijk naslagwerk dat niet alleen uitlegt wat zich heeft afgespeeld, maar vooral ook hoe het allemaal kon gebeuren. De auteur laat met zijn boek zien dat het geweld in het Nederlandse optreden in Nederlands-Indië systematisch en “gewoon” was. Het was de cultuur. De maatschappelijke betekenis van dit boek is dan ook groot omdat het nieuwe inzichten biedt. Het boek houdt ons allen een spiegel voor,’ aldus de jury over het boek De Indische Doofpot.

De andere vier boeken die genomineerd waren voor de Brusseprijs 2023 zijn:

Brusseprijs

De Brusseprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek, is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs is vernoemd naar de journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941) die tientallen jaren dagelijks reportages en feuilletons schreef voor onder andere de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Veel van zijn reportages werden in boekvorm gebundeld.

De jury van de Brusseprijs 2023 bestond uit:

  • Hasna El Maroudi (juryvoorzitter) – Freelancejournalist en mede-oprichter van Lilith Mag
  • Jeroen van Bergeijk – Freelancejournalist en schrijver van undercoverreportages
  • Marcel Gelauff – Oud-hoofdredacteur van de NOS
  • Floor Milikowski – Freelancejournalist bij De Groene Amsterdammer en auteur
  • Roline Redmond – Antropoloog, schrijver en winnaar van de Brusseprijs 2022

De longlist 

Deze zestien boeken werden door de vijfkoppige jury geselecteerd uit 192 inzendingen.