Schrijf je in voor de nieuwbrief

Dertien Jong Talent-traineeships voor beginnende onderzoeksjournalisten

Ben je beginnend journalist en wil je graag in de praktijk werken aan je vaardigheden als onderzoeksjournalist? Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP) stelt per 1 januari 2024 in samenwerking met een selectie aan media dertien traineeships beschikbaar voor jonge onderzoeksjournalisten. Je gaat een jaar aan de slag als trainee op een gerenommeerde onderzoeksredactie. Daar leer je de kneepjes van het vak van ervaren onderzoeksjournalisten tegen een regulier salaris. Deze Regeling Jong Talent wordt mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van OCW en is bedoeld om beginnende journalisten in staat te stellen zich te specialiseren, een eigen netwerk op te bouwen en een stevig fundament voor hun beroepspraktijk te leggen.

Deelnemende media
De traineeships komen beschikbaar bij de volgende mediapartijen:

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen, moet je ofwel korter dan drie jaar geleden (1 december 2020 of later) zijn afgestudeerd aan een erkende journalistieke HBO- of WO-opleiding. Ofwel heb je  een andere opleidingsachtergrond en ben je  na 1 december 2020 een journalistieke werkpraktijk gestart. Dan dien je relevante publicaties te kunnen overleggen om te kunnen solliciteren. Journalisten dienen Nederlandstalig te zijn en idealiter gepubliceerd te hebben in Nederlandse media.

Praktisch
Je komt in dienst bij het mediaplatform, de krant of de omroep waarmee het Fonds BJP samenwerkt. Zij zijn verantwoordelijk voor je salaris, begeleiding en arbeidsvoorwaarden. Je krijgt betaald volgens de cao-regels voor beginnende journalisten. Je werkt in principe fulltime voor de periode van een jaar, met de kans op verlenging met een jaar binnen de regeling.

Extra scholing
Het Fonds BJP verzorgt gedurende het jaar meerdere scholingsactiviteiten waarvoor je werkgever je vrijstelt. Alle trainees van de jaargang 2024 zitten bij elkaar zodat je ervaringen kunt uitwisselen en een breed netwerk van collega-onderzoeksjournalisten opbouwt.

Solliciteren
Je kunt solliciteren op een of meerdere vacatures. Je richt je sollicitatie direct aan de betrokken mediapartij. Alle deelnemende media plaatsen een eigen advertentie. Daarin kunnen aanvullende voorwaarden worden gesteld aan de kandidaat naast de algemene voorwaarden die het Fonds BJP heeft geformuleerd.

Selectie en start
Gedurende de maanden oktober en november vindt de selectieprocedure plaats door de deelnemende media. Eind november zijn alle kandidaten bekend. Zij worden daarover op de hoogte gesteld door de deelnemende media. In december vindt er een kick-off bijeenkomst plaats met de hele groep, georganiseerd door het Fonds BJP. Je gaat vanaf 1 januari 2024 aan de slag op de onderzoeksredactie.

De gegevens van de voor een gesprek geselecteerde kandidaten worden met het Fonds BJP gedeeld, zodat het Fonds deze selectie kan toetsen aan de formele voorwaarden en vergelijken met het gezamenlijk opgestelde profiel. Het Fonds zal deze gegevens uitsluitend gebruiken voor het doel zoals hiervoor omschreven en zal deze binnen twee maanden na het bekend worden van de definitieve kandidaat verwijderen.

Eerdere lichtingen

Het Fonds BJP is in 2019 gestart met deze Regeling Jong Talent, die deel uitmaakt van de Regeling Onderzoeksjournalistiek. De lichting die in 2024 begint, zal de zesde groep onderzoekstrainees vormen. Lees hier een interview met Anna Herter, van 2021 tot 2023 trainee bij Het Parool, over haar ervaring of kijk hier de video met Julia Bokdam, van 2021 tot 2023 trainee bij Tubantia. Tot slot: lees hier hoe het een aantal trainees van de lichting die startte in 2020 vergaat of bekijk de zeven tips van voormalig trainees.